Så kan du fota utomhus

Även om det är trevligt och kanske även mer bekvämt att fota i en studio, så kan det ibland vara spännande att fota i en annan typ av miljö. Många undviker att fota utomhus, då ljuset kan vara ganska knepigt att bemästra och det kan även vara svårt att planera hur fotograferingen ska fortgå. Ljuset kan växla under dagen och beroende på vilket typ av väder det är, kan detta också påverka resultatet kraftigt.

Vart vill du fota?

En sak att fundera på är vart du vill ta dina bilder. Vill du dekorera trädgården med belysning för utomhusbruk eller andra fina detaljer, för att sedan ta bilder i mörker eller skymning? Eller vill du hellre ge dig ut på en liten mer gedigen utflykt och fota i skogen eller vid stranden? Valet är helt upp till dig, men beroende på vart du väljer så är det såklart viktigt att du har med dig rätt utrustning, kamera och kameratillbehör som kommer att göra stor skillnad.

Kan man använda artificiellt ljus?

Tyvärr kommer du ha väldigt begränsad användning av artificiella ljus, utan måste istället lära dig att arbeta med det naturliga ljuset. Om du vill ta bilder med en särskild ljussättning, måste du därför planera in när på dygnet bilden måste tas och vilken vinkel som kommer att framhäva det ljuset som du vill uppnå.

Med lite träning och utveckling av din teknik kommer du snabbt bli bättre och kan börja experimentera mer med bilderna, rekvisita och den känsla som du vill att bilden ska ge. Du kan också justera mycket i ett redigeringsprogram efteråt om du vill.