Fota porträtt

Är du sugen på att fotografera men vet inte riktigt vad du vill ha för motiv? Prova då porträttfotografering och se om det kanske kan vara din grej! Att fota porträtt är väldigt roligt eftersom man kan leka mycket med bak- och förgrunder för att skapa dynamik och känsla i bilderna. 

A och O när man börjar med porträtfoto är att hitta bra vinklar som speglar motiven från dess bästa sidor. En sak man t.ex. aldrig egentligen gör är att fota porträtt rakt framifrån. Man vill alltid ha lite vinkel på motivet, annars riskerar man att bilden känns platt och tråkig. Genom att leka med vinklar skapar man djup i bilderna och får även skuggorna att falla annorlunda. På tal om skuggor så är det nästa grej man får de upp med och tänka på när man fotar porträtt. 

Om man fotar en människa så vill man oftast inte att ansiktet ska täckas av skuggor som kommer från konstiga vinklar, om man nu inte har någon speciell tanke och idé med det. Det är lätt att tänka sig att man vill ha så mycket ljus som möjligt i bilden och därför väljer att fota personen med solen i ansiktet, men det är faktiskt inte så bra alla gånger. Visst är ljuset viktigt, men så mycket direkt solljus kommer skapa väldigt skarpa skuggor. Prova istället att fota personen i motljus för kameran. Det kommer resultera i en bild med mycket jämnare skuggor, tro det eller ej. Lycka till med porträttfotograferingen!